T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / GÖLBAŞI - Şehit Bülent Göçer Ortaokulu

Ayın Sebze ve Meyvesi

 

PORTAKALIN FAYDALARI NELERDİR?

 

Portakal C vitamini deposu olarak kabul edilen bir meyvedir. Kişi grip olduğu andan itibaren gerek bolca portakal tüketmelidir. Çevreden de sosyal ortamdan da bol bol sıkça portakal tüketilmesi konusunda yol göstermeler görürüz. Peki portakalın vücuda faydası nelerdir?

Portakal yalnızca C vitamini değil birçok vitamin türünü içinde bulundurur. A vitamini, B vitamini, C vitamini, D vitamini ve E vitamini portakalın içinde bulundurduğu vitamin türleri arasında yer alır. Portakalın en bilinen faydaları arasında bağışıklık sistemini güçlendirmesi vardır. Metobolizmadaki günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 72'sini portakal tek başına karşılar. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi de kişiyi virüs ve bakterilere karşı korur.

Portakların bir diğer fayda zincirinde ise böbreklere karşı sağladığı koruma vardır. Portakal, böbrek hastalıklarına da iyi gelerek böbrek taşı oluşumunu engeller.

Portakal kolesterolü düşüren meyveler arasında da ilk sıralarda yer almaktadır. Portakal, içerdiği magnezyum dolayısıyla kan basıncını dengeler ve dolayısıyla yüksek tansiyonu düzenler.

 Kalp sağlığı açısından da portakalın faydaları oldukça kritiktir. Tüketilen portakal, oksijen ve besin taşıyan kan damarlarının birbirine yapışmasını engelleyerek damar tıkanıklarına karşı metobolizmayı korur.

Sağlıksız beslenme günümüzün en büyük problemleri arasında yer almaktadır. Bu yüzden milyonlarca insan diyet yaparak sağlık kilo vermek istemektedir. Portakal diyet yapan bireyler için de oldukça önemlidir. Kilo kaybı için portakal, taşıdığı yüksek lif ve C vitamini içeren portakal sıkça tüketilirse kilo kaybını arttırır.

Portakal faydaları arasında göz sağlığına yardımcı olması, sağlıklı bir yetişkinin günde en az bir portakal tüketmesi gerekmektedir. Beyin gelişimine etki etmesi de portakalın faydaları arasındadır. İçeriğinde bulunan B9 vitamini ve folik asit nedeniyle beyin gelişimini teşvik eder, beyni korur. Portakal ayrıca sperm kalitesini de arttırır.

 

ISPANAĞIN FAYDALARI NELERDİR? İŞTE ISPANAĞIN MUCİZEVİ YARARLARI

 

Ispanağın faydaları nelerdir? Ispanak sağlığa olan faydaları sıkça akla gelen sebzelerin arasındadır. Özellikle büyüklerimiz tarafından anlatılan ıspanağın faydaları sadece anlatılanlar kadar değil. Ispanak bin bir derde deva bir sebzedir. Ispanak alternatif tıp ve modern tıpta tedavi yöntemi olarak kullanılır. Bunun sebebi ise içinde mineral bakımından çok zengin olmasıdır.

 

Ispanak içinde bulundurduğu besin değerli açısından sağlığa oldukça faydalı bir sebzedir. İçeriğinde A, C, D ve K vitaminlerini bulunduran ıspanak ayrıca demir, iyot, potasyum, sodyum, bakır, çinko, lutein, kalsiyum, protein ve folik asit açısından da oldukça zengindir.

Ispanak nasıl yenmeli?

Ispanak yukarıda da anlattığımız gibi vitaminler açısından oldukça zengin bir besindir. Ancak bu vitaminlerden tam anlamıyla faydalanmak için çiğ olarak yenmesi gerekmektedir. Çiğ yemek istemezseniz bile az pişmiş olarak yemek vitamin açısından daha mantıklıdır.

Lif açısından oldukça zengindir

Ispanak düşük kalorili olması ve lif açısından bolca zengin olması nedeniyle diyet yapmak isteyenler için en uygun besindir. İçinde bulundurduğu lif sayesinde tokluk hissi verdirerek acıkmayı önler ve bunu en düşük şekilde kalori alarak yapılır.

Hamileler tarafından tüketilmesi önemli

Ispanağın hamileler tarafından tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilir. İçerisinde bulundurduğu folik asit sayesinde özürlü çocuk doğumlarını minimum seviyeye indirir.

Metabolizmayı hızlandırmaya yarıyor

Ispanak içerisinde bulunan magnezyum sayesinde metabolizmayı hızlandırıyor. Aynı zamanda içeriğinde bulunan lif sayesinde ise tokluk hissi verdiğinden kilolu insanların veya formuna dikkat etmek isteyenlerin de tercihleri arasında oluyor.

Cilt sağlığı için çok önemli

Ispanak içerisinde bulunan A, C, E ve K vitaminleri ile cilt sağlığı koruma da büyük rol oynar. Ispanak tüketimi cildine dikkat etmek isteyenler için oldukça faydalıdır. Bu vitaminlerden tam anlamıyla faydalanmak için ise ıspanak ya çiğ tüketilmeli ya da az pişmiş şekilde tüketilmelidir.

Tabi ki ıspanağın yararları olduğu gibi vücuda zararları da bulunmakta özellikle fazla tüketim de sıkıntılar yaşanabilir. Peki ıspanağın zararları nedir?

Göz sağlığına iyi geliyor

 

İçesinde bulundurduğu lutein maddesiyle birlikte göz sağlığına da iyi gelen ıspanak uzmanlar tarafından sıklıkla önerilmektedir.

https://www.sabah.com.tr/saglik/2018/05/01/portakalin-faydalari-nelerdir

 

https://www.sabah.com.tr/saglik/2018/10/02/ispanagin-faydalari-nelerdir-iste-ispanagin-mucizevi-yararlari

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 28.03.2023 - Güncelleme: 28.03.2023 11:01 - Görüntülenme: 87
Kaynak: https://www.sabah.com.tr/saglik/2018/05/01/portakalinfaydalarinelerdir
  Beğen | 0  kişi beğendi